Dröfn från Stora Ålö SE2007208026

När jag väljer hingst väljer jag med hjärtat och jag försöker hitta en hingst som liknar stoet. Jag har ju valt stoet för att jag gillar just henne och jag vill föra vidare hennes positiva egenskaper till fölet. I Dröfns fall vill jag försöka hitta en kraftfull hingst med bra resning och gärna med en lika fin och harmonisk överlinje som Dröfn har. Sedan får han gärna vara lika pigg och mjuk att rida som Dröfn är.

Hingstar jag funderar på till Dröfn:

Mjölnir från Aspås 2003 isabellskäck med bläs - Fölet får Hrafn frá Holtsmúla 3 gånger i fjärde led. Mjölnir är väldigt lik Dröfn, han är av den kraftigare typen av islänning som jag gillar.

Tjaldur från Skullerup 1998 svartvit konstantskimmelskäck - Blodanslutning tredjeled genom deras gemensamme farfar Otur frá Sauðárkróki. Tjaldur är egentligen lite för smäcker för min smak, men han har väldigt fin spirit och verkar nedärva mycket man och svans. 

Skorri frá Kilhrauni 1992 svart - Skorri har Orri frá Púfu  som far och har därmed också Otur frá Saudarkroki som farfar precis som Dröfn. Skorri är en mäktig typ av islandshäst med stark front och kraftig bakdel. Han har också mycket man och svans.

Soldán frá Hvítanesi 1996 ljussvart - Soldán har Orri frá Púfu  som far och Otur frá Saudarkroki som farfar (som Dröfn). Soldán är ganska lik sin bror Skorri i typen. Han har fått bedömningen 8,5 för man och svans och har BLUP 108 för just man och svans - vilket är högt. Han har också kraftiga senor och välmusklat kors precis som Dröfn.

Ypsilon Frá Holtsmula 1994 skimmel (född svart) - Efter Orri frá Púfu  - Otur frá Saudarkroki. Helsyskon med Yrðlingur frá Holtsmúla och SM-vinnaren i femgång Ýmir frá Holtsmúla. Ypsilon fick 10,0 på man när han bedömdes som som 6-åring på island. Han är 5-gångare och han är far till avelshingsten Seidur från Gröna Gången som jag gillar. Egentligen skulle Ypsilon även passa bra till Eva, avkomman skulle bli 62,5 % samma blod som Seidur (Skiptings morfar - Musblacka Davíð frá Ögmundarstöðum - är Eva's farfar). Men Eva ska troligen inte betäckas igen då hon fungerar så himla bra som ridhäst till min son (9 år).

21. mar, 2013